Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων, οργάνων και ιστών που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα από μολύνσεις και ασθένειες.
Αποτελεί ουσιαστικό μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματός μας ενάντια σε επιβλαβή βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους οργανισμούς.
Πως να διατηρούμε υγιές το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Η διατήρηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε υγιής κατάσταση είναι σημαντική για την πρόληψη ασθενειών, το κρυολόγημα, η γρίπη κ.α. πολλά.
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σημαίνει καλύτερη υγεία και λειτουργία του οργανισμού μας, αύξηση της διάθεσης και της δυνατότητας να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα.
Οι παράγοντες είναι:
- ΥΠΝΟΣ
- ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
- ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
- ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΠΟΛΗ Κ.Α
Ύπνος
Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθά στη ρύθμιση και την αποκατάσταση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός αυτοθεραπεύεται, τα κύτταρα αναπαράγονται, αποβάλλονται οι τοξίνες.
Επομένως ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ¨αναγέννηση ¨ κάθε οργανισμός.
Για να συνηθίσουμε το σώμα μας σε ένα πρόγραμμα που θα μας χαρίσει υγεία και καλή διάθεση είναι απαραίτητο να τηρούμε κάποιους κανόνες, που θα βοηθήσουμε την ποιότητα του ύπνου μας
- Δεν τρώμε αργά το βράδυ
- Δεν ξαπλώνουμε με το κινητό στο χέρι
- Ένα χαλαρωτικό τσάι μια – δυο ώρες πριν τον ύπνο
- Πάντα πλένουμε τα δόντια μας και πηγαίνουμε τουαλέτα πριν τον ύπνο, ακόμα και αν νιώθουμε ότι δεν χρειάζεται
- Ξαπλώνουμε όσο πιο νωρίς μπορούμε (σίγουρα πριν τις 12)
- Εξασφαλίσουμε 7 με 9 ώρες ύπνο και ξεκούραση σε σκοτεινό δωμάτιο
- Όταν ξυπνήσουμε, δεν σηκωνόμαστε απότομα από το κρεβάτι. Τεντώνουμε τα άκρα για να βοηθήσουμε τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος.
Σωστή διατροφή
Να καταναλώνουμε
-
ω3 λιπαρά
Τα ω3 λιπαρά οξέα μπορούμε να προλάβουμε από φυσικές πηγές όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, γάβρος κ.α), ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα τα καρύδια, κρόκος αυγού, σπόρους τσία, ταχίνι, σόγια, κόκκινα φασόλια, χταπόδι, άγριο.
Και φυσικά υπάρχον τα κατάλληλα συμπληρώματα
-
φυτικές ίνες
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι όλα τα προϊόντα και λαχανικά, αποραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες), ολικής άλεσης, βρόμη, κάστανο ρύζι, όσπρια, ξηροί καρποί.
-
προβιοτικα και πρεβιοτικά
Απο φυσικές πηγές
προβιοτικά (γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί, μαλακά τυριά)
πρεβιοτικά (βρόμη, μέλι, μήλο, μπανάνα, σκόρδο, κρεμμύδι)
Στη σωστή διατροφή εννοείται, εκτός από αυτά που μας κάνουν καλό και πρέπει να μπουν στο μενού μας, είναι να αποφύγουμε τις τροφές που βλάπτουν την υγεία μας.
Να ΜΗΝ καταναλώνουμε
Ενυδάτωση
Γιατί είναι σημαντική η ενυδάτωση;
Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη λίπανση των αρθρώσεων και στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα.
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε τελικά;
Το γουλιά – γουλιά κάνει την διαφορά.
Σωματική άσκηση
Η άσκηση είναι ένας φυσικός τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση των ασθενειών.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η προπόνηση βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της οξυγόνωσης του σώματος που ενισχύει περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Το πως να συνδυάσουμε σωστά βιταμίνες, μετάλλα και ιχνοστοιχεία ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και υπάρχει αναλυτική περιγραφή σε άλλο άρθρο (κάτω στα προτεινόμενα)
Βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικές για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ξεκινάμε από σήμερα κιόλας! Γιατί είναι στο χέρι μας!